Salı, Mart 20, 2007

Şişede bulut yapma deneyi

Dün akşam evde bir fizik deneyi gerçekleştirdim. Deneyimin amacı bir pet şişe içinde bulut yaparak küresel ısınmaya karşı yağmur yağdırmakdı. Sizde evlerinizde deneyebilirsiniz tabi büyüklerinizden yardım alarak. Bunun için kibrit ve içine çok az su konmuş 2 litrelik pet şişe gerekiyor. Kibritleri yakıyoruz ve hemen sonrasında başaşağı pet şişeye atıyoruz. Kapağını kapadıktan sonra çalkalıyoruz (yandan yandan). Şişeyi sıkmak suretiyle 5-6 kez basınç uyguluyoruz, hani derler ya alçak basınç oldu yüksek basınç oldu diye, o hesap. Sonra kapağını açıyoruz ve yoğun bulut kütlesini dışarıya salıyoruz. Benim yaptığım bulut önce eve doldu, biraz kraşş kraşş diye şimşekler eşliğinde yağmur yağdı, sonra göğe yükseldi. Şu an Gentte yağmur yağıyormuş, bilmiyorum artık. Isınan kürelerimizi soğutmada bir nebze katkım olduysa ne mutlu. Yoksa bu küresel ısınma belimize belimize vuracak haberiniz olsun.

3 yorum:

Sweety dedi ki...

Pardon sevgili Baris Bey polemige grmeyi istemem ama gecen gece o deney esnasindada belirttigim gibi sisenin icine ictigimiz sigaranin dumanini ufleyerektende ayni etkiyi yapabiliriz bence. Bu kadar ugrasmaya ve guzeliiiim agaclardan yapilmis o kipritleri heba etmeye degermi lutfen bir daha dusunun. Kusura bakmayin ama bu ne perhiz bune lahana tursusu derler adama. Hem yagmur yagdircam de hemde agaclari kes hey allahim ne gunlere kaldik.

Karin

Unknown dedi ki...

Cok sevgili karicigim,

Sigara dumaniyla olsa olsa zehir bulutu, asit yağmuru olur bunu da düşünmek lazım. İki tane kibritle oluşturduğumuz bu bulut, belki milyonlarca hatta milyarlarca ağacın gür bir şekilde yetişmesine vesile olacaktır. İçtiğiniz sigaraları bence balonlara doldurup uzaya atınız ki, güzelim atmosferimiz kirlenmesin.

Kocan.

Adsız dedi ki...

Bakalım yuzyılın deneyi denilen deney sonucunda ne olacak